Również we wrześniu zbieramy owoce i warzywa. Warto z nich korzystać przygotowując potrawy we wrześniu, bo są one cennym źródłem witamin, minerałów, błonnika, cynku selenu i innych mikroelementów niezbędnych dla zdrowia i doskonałej kondycji organizmu. A ponadto, sięgając po sezonowe owoce i warzywa, możemy wprowadzić oszczędności w budżecie domowym.
Jakie warzywa i owoce możemy wykorzystać w kuchni we wrześniu?
Sezonowe warzywa są źródłem energii, przeciwutleniaczy, witamin i mikroelementów. Warto, aby stanowiły one podstawę spożywanych przez nas dań. I żadne suplementy diety nie zastąpią pysznych, dojrzałych sezonowych warzyw i owoców, które są skarbnicą cennych składników odżywczych. A do tego, wybierając sezonowe owoce, dbamy także o swój portfel, bo w sezonie są one najtańsze.
Cebula — zalety spożywania
Cebula to warzywo, które może odpychać ze względu na swój aromat, jest cennym źródłem witaminy C, cynk, krzem, magnez, fosfor i składników bakteriobójczych. W związku z tym warto włączyć ją do swoich potraw o każdej porze roku, szczególnie jesienią i zimą, bo wzmacnia odporność. Jej właściwości doceniano już w od czasów starożytnych. Zwana jest naturalnym antybiotykiem.
Jak wykorzystać cebulę w kuchni?
Cebula stanowi podstawę — składnik wielu potraw i dań. Nadaje smak potrawom mięsnym, zupom, kanapkom, zapiekankom, sałatkom i surówkom. Z tego warzywa możemy przygotować pyszną i tanią zupę cebulową. Nie wyobrażam sobie wielu zup, sosów czy mięsnych dań bez jej dodatku. W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują przetwory z cebuli takie jak konfitury i dżemy z cebuli.
Jarzębina — zalety spożywania
Czerwone korale jarzębiny przypominają nam o tym, że nieuchronnie nadchodzi jesień. Są cennym źródłem witamin C, K, B, PP, miedzi, flawonoidów, sodu, potasu, magnezu i garbników. Łagodzą przeziębienie, działają oczyszczająco, przeciwzapalnie i moczopędnie. Ważne — jarzębinę spożywamy jedynie po obróbce termicznej.
Przetwory z jarzębiny
Jarzębinę z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania herbatek, soków, dżemów i likierów.
Kapusta biała i czerwona — zalety spożywania
Zapobiega anemii, wzmacnia odporność, nasyca organizm drogocennymi witaminami i minerałami, które czynią włosy, skórę i paznokcie zdrowymi i pełnymi blasku. To niskokaloryczne warzywo zawiera witaminę C, A, K, E, B oraz arsen, siarkę, kwas foliowy żelazo, potas, magnez, wapń i rutyny. Stanowi doskonałą podstawę surówek. Jest cennym źródłem błonnika, obniża poziom cholesterolu.
Jak wykorzystać kapustę w kuchni?
Z kapusty możemy przygotować wiele dań surowych, smażonych i gotowanych. Od różnorodnych surówek po gołąbki, bigos, kapuśniak czy nadzienie do krokietów lub pierogów. Możemy ją także ugotować i podać w formie dodatku do mięsa i ziemniaków.
Przetwory z kapustą
Zarówno czerwoną, jak i białą kapustę możemy wykorzystać, by przygotować surówki z kapusty na zimę. Z białej kapusty przygotujemy kiszoną kapustę na zimę.
Leśne grzyby — zalety spożywania
Jest wiele pysznych gatunków leśnych grzybów. Zaliczyć do nich możemy kurki, borowiki, prawdziwki. Są niskokalorycznym i cennym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Wzmacniają odporność, regulują poziom cholesterolu we krwi. Zawierają błonnik, witaminę D, likopen, przeciwutleniacze i składniki mineralne.
Jak wykorzystać grzyby w kuchni?
W kuchni wykorzystujemy je jako składnik bigosu, krokietów, pierogów oraz wielu różnych dań. Świeże i suszone leśne grzyby można użyć do przygotowania zupy grzybowej lub pysznego i aromatycznego sosu grzybowego. Możemy je też przechować na zimę, przygotowując z nich susz, czy grzyby w occie na zimę.
Morwa — zalety spożywania
Morwa to trochę zapomniany aktualnie owoc. Morwa białą i morwa czarna są cennym źródłem substancji obniżających poziom cukru, ciśnienia i cholesterolu we krwi. Działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie, regulują pracę nerek i wątroby.
Jak wykorzystać morwę w kuchni?
Te soczyste słodko-kwaśne owoce stanowią świetny składnik do przygotowania likierów, wina, soków, marmolad i kompotów.
Orzechy — zalety spożywania
Orzechy są jednymi z najbardziej kalorycznych bakalii, zawierają NNKT, błonnik, pektyny oraz składniki mineralne. Swoją dietę powinni nimi wzbogacać wegetarianie. Ich spożywanie korzystnie wpływa na układ krążenia, układ nerwowy czy pracę mózgu. Możemy sięgnąć po orzechy włoskie, orzechy laskowe, migdały, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne, orzechy makadamia, orzechy pekan, orzeszki piniowe, orzechy brazylijskie.
Jak wykorzystać orzechy w kuchni?
Orzechy można wykorzystać jako dodatek do różnych dań — sałatek, mięs czy deserów. Możemy z nich przygotować także nalewki.
Pigwa — zalety spożywania
Pigwa to jeden z zapomnianych owoców, które znów zyskują na popularności. Jest cennym źródłem magnezu, wapnia, potasu, fosforu, żelaza, miedzi, siarki, wapnia, witaminy A, B, flawonoidów, antocyjanów i pektyn. Pigwę najlepiej spożywać po przetworzeniu ze względu na fakt, że jest to owoc twardy i kwaśny. Wspomagają pracę układu pokarmowego, działa bakteriobójczo, usuwa toksyny i metale ciężkie z organizmu. Wzmacnia odporność w stanach przeziębienia i grypy. Zawiera witaminy B, C, żelazo, magnes, antyoksydanty i błonnik.
Jak wykorzystać pigwę w kuchni?
Z owocu tego można przygotować pyszne przetwory, które warto spożywać w czasie jesieni i zimy. Mogą to być konfitura, sok czy nalewka.
Winogrono — zalety spożywania
Winogrono zawiera w sobie witaminy A, B, C, żelazo, magnez, cynk, miedź, potas, jod czy wapń. To owoc o właściwościach zasadotwórczych. Ze względu na zawartość flawonoidów odmładza organizm, usuwa wolne rodniki i niszczy komórki nowotworowe. Zawarty w nich resweratrol rozbija tkankę tłuszczową, obniża wagę.
Przetwory z winogrona
Z owoców winogrona możemy przygotować rodzynki, sok, olej, nalewki czy wino.
Żurawina — zalety spożywania
Pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, uodparnia organizm, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, próchnicy oraz infekcji dróg moczowych. To czerwone owoce, w których znajdziemy silne antyoksydanty, błonnik, witaminy, magnez, żelazo, jod. Wykazuje właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, usuwa toksyny.
Jak wykorzystać żurawina w kuchni?
Owoce żurawiny zamknięte w słoiku w postaci konfitury możemy użyć jako dodatku do deserów i mięs.
Przetwory z żurawiny
Żurawinę możemy suszyć, a także przygotować z niej pyszne soki, konfitury i nalewki.
Które z tych owoców lub warzyw lubisz najbardziej? Będzie mi miło, jeśli podzielisz się swoim ulubionym przepisem na pyszne dania i przetwory z wykorzystaniem, któregoś z opisanych przeze mnie warzyw i owoców.
A może zainteresują cię artykuły pt.: Sezonowe owoce w sierpniu – jak je wykorzystać?, Sierpień w kuchni — wykorzystaj warzywa sezonowe, Proste i szybkie śniadania z owocami sezonowymi, Owocowy obiad na lato – zupa owocowa czy owocowy chłodnik?, Kalendarz robienia przetworów — moje podpowiedzi, Jak oszczędzać pieniądze jesienią? albo Rodzaje domowych przetworów na zimę.