Indyk to ptak, który pochodzi z Ameryki Północnej. Jego mięso jest bardzo pożywnym i popularnym źródłem białka na całym świecie. Dlaczego warto jeść mięso indyka i jak wykorzystać jego potencjał w kuchni? Przygotowałam kompendium wiedzy na ten temat.
W tym artykule przeczytasz:
- Indyk – źródło białka
- Indyk dostarcza witaminy z grupy B
- Indyk jest zasobny w minerały
- Jak włączyć mięso indyka do swojej diety?
- Mięso z indyka a cukrzyca
- Mięso z indyka a zdrowe serce
- Mięso z indyka a zdrowie psychiczne
- Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia mięsa indyczego.
- Jak przygotować indyka?
- Indyk – mięso różnorodne kulinarnie
- Na co zwrócić uwagę przy zakupie indyka?
- Jak wykorzystać mięso z indyka w wielu różnych daniach?
Indyk – źródło białka
Mięso indyka jest świetnym źródłem białka. To właśnie białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu masy mięśniowej i utrzymaniu zdrowych kości. Wspomaga transport składników odżywczych w organizmie. Poza tym dieta wysokobiałkowa wspomaga utratę wagi.
Warto podkreślić, że indyk może być zdrowszym zamiennikiem czerwonego mięsa, ponieważ niektóre badania łączą spożywanie czerwonego mięsa ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca.
Nasz organizm wykorzystuje białko do budowy i naprawy kości, mięśni, chrząstek, skóry, krwi oraz tkanek. Białko jest makroskładnikiem odżywczym, co oznacza, że organizm potrzebuje go bardzo dużo. Nie potraf go przechowywać, dlatego powinniśmy spożywać produkty bogate w białko każdego dnia. Jest to ważne, ponieważ zwiększają uczucie sytości na dłużej oraz stabilizują poziom insuliny po posiłkach.
Indyk dostarcza witaminy z grupy B
Mięso z indyka jest źródłem witamin z grupy B, w tym B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna) i B12 (kobalamina), które są niezbędne dla zdrowia:
- Witamina B3 (niacyna) – przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych
- Witamina B12 odgrywa rolę w procesie podziału komórek i pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.
- Ponadto indyk jest źródłem witamin D, B2 (ryboflawiny), a także potasu, fosforu i cynku.
Indyk jest zasobny w minerały
Mięso z indyka jest bogate w cynk i fosfor. Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych oraz utrzymania prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i zdrową skórę. Dodatkowo pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi.
Jak włączyć mięso indyka do swojej diety?
Świeży i mrożony indyk jest dostępny w sprzedaży przez cały rok. Można go przyrządzić na wiele różnych sposobów i stworzyć z jego dodatkiem mnóstwo potraw:
- sałatki, np. sałatka Cezar z indykiem
- curry z indykiem
- zapiekanki z indykiem
- zupy z mięsem z indyka
- burgery z mielonego indyka
- kanapki z pieczonym indykiem
- gulasze z indykiem
- risotto z indykiem
- spaghetti z mięsem z indyka
- kotlety mielone z indyka
Mięso z indyka a cukrzyca
Mięso z indyka jest pożywieniem o niskim indeksie glikemicznym, dlatego powinno zagościć w diecie osób chorujących na cukrzycę. Oznacza to, że nie spowoduje gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi i pozwala kontrolować jego poziom.
Mięso z indyka a zdrowe serce
Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym, takie jak mięso z indyka, zwiększają poziom dobrego cholesterolu w organizmie. Wprowadzając indyka do swojego menu, można wzmocnić odporność na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Mięso z indyka a zdrowie psychiczne
Naukowcy opracowani dietę dla umysłu, która ma chronić przed demencją czy chorobą Alzheimera. Ich zdaniem jedząc drób, w tym mięso z indyka, co najmniej 2 razy w tygodniu, osoby starsze dbają pamięć i umysł.
Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia mięsa indyczego:
- Indyk jest źródłem białka, niacyny, witaminy B6, witaminy B12, cynku oraz aminokwasu tryptofanu.
- Mięso indyka bez skóry ma niską zawartość tłuszczu.
- Indyk ma również właściwości przeciwnowotworowe. Jest świetnym źródłem selenu, który jest składnikiem niezbędnym do metabolizmu hormonów tarczycy, neutralizuje działanie wolnych rodników oraz wzmacnia odporność organizmu. Badania naukowe sugerują, że jedzenie żywności bogatej w selen może zmniejszyć zachorowalność na raka.
- Pieczony indyk bez skóry zawiera również mniej cholesterolu niż kurczak, wieprzowina czy wołowina.
- Witamina B6 i niacyna obecne w indyku przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
- Niacyna jest również ważna, ponieważ przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Jak przygotować indyka?
Najlepiej jadać indyka bez skóry, gdyż zawiera ona mnóstwo tłuszczu. W celu ograniczenia zawartości tłuszczu i soli warto kupić świeżego indyka i przygotować go w domu. Zamiast smażenia, zdecyduj się na pieczenie. Mięso z indyka świetnie smakuje z ulubioną surówką lub gotowanymi na parze warzywami.
Indyk – mięso różnorodne kulinarnie
Mięso indyka doskonale współgra z wyrazistymi warzywami i przyprawami. Świetnie komponuje się ze słodkimi owocami. Mnóstwo możliwości podania w wielu daniach sprawia, że można go smakować na różne sposoby. Szefowie kuchni chętnie odkrywają kulinarny potencjał piersi, udek czy skrzydeł kurczaka.
Pierś z indyka
Kruchą i delikatną pierś indyka lubię wykorzystywać jako zamiennik kurczaka, a mielone mięso z piersi indyka jako zamiennik mięsa mielonego w wielu potrawach. Mięso z indyka najczęściej gotuję na parze, w piekarniku lub w szczelnie zamkniętym woreczku, czyli metodą sous-vide, dzięki której mięso jest soczyste i aromatyczne.
Udziec z indyka
Udko z indyka ma zwykle ciemniejszą barwę. Wyróżnia się też kruchością i wyrazistym smakiem. Najlepiej piec je w piekarniku lub dusić (w warzywach, śmietanie czy sosie).
Skrzydła z indyka
Ze względu na zawartość kości, skrzydła indyka doskonale sprawdzą się jako zamiennik kurczaka w zupach. Delikatny w smaku wywar mięsno-warzywny można też wykorzystać do przygotowania sosów. Pysznym daniem są również pieczone skrzydła z indyka.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie indyka?
Choć w restauracjach częściej serwowane są kaczki czy przepiórki, to za wprowadzeniem indyka do co menu każdej rodziny przemawia wysoka zawartość białka. Wiele osób uważa, że to chude mięso drobiowe staje się zbyt suche podczas pieczenia indyka w całości. Fakt ten sprawił, że powstało mnóstwo przepisów na dania z indykiem oraz wskazówek dotyczących przygotowania indyka.
Jak wykorzystać mięso z indyka w wielu różnych daniach?
Udka indyka są soczyste. Można je piec z kością czy zrobić pyszny gulasz z indyka. Z piersi indyka można zrobić kotlety lub pieczonym mięsem indyka obłożyć kanapki. Warto wykorzystać resztki, które pozostaną z pieczenia mięsa z indyka. Dobrym rozwiązaniem jest zupa, gulasz lub risotto z kawałkami mięsa z indyka.
W wielu krajach na świecie trudno wyobrazić sobie Święto Dziękczynienia czy Boże Narodzenie bez tradycyjnej potrawy, jaką jest pieczony indyk. Choć często jest jadany na święta, to mięso z indyka jest też doskonałym dodatkiem na kanapkach, a mielone mięso z indyka jest świetnym zamiennikiem mielonej wołowiny czy wieprzowiny. Pamiętajmy, aby nasza dieta była zróżnicowana i bogata w owoce, warzywa, nabiał i drób.
Artykuł promocyjny