Z plantacji do filiżanki – co warto wiedzieć o kawie?

Kawa uprawiana jest w ponad 50 krajach na całym świecie, jednak zanim trafi na nasze stoły, musi przejść długą drogę. Jej smak jest uzależniony nie tylko od gatunku, ale również sposobu uprawy, warunków klimatycznych, które panują na plantacjach czy metody palenia ziaren. Jak powstaje kawa i gdzie jest uprawiana?

 

Uprawa kawy w pasie kawowym

Ojczyzną kawy jest Etiopia, jednak obecnie kawowce uprawiane są na całym świecie w tzw. pasie kawowym, który rozciąga się od Ameryki Łacińskiej, Afryki i Azji. Dlaczego akurat w tych regionach zakładane są plantacje? Uprawy kawy wymagają specjalnych warunków klimatycznych, a obszary w pasie kawowym zapewniają odpowiednie ukształtowanie terenu, rodzaj gleby i pogodę. W zależności od warunków panujących na plantacjach, kawa wyróżnia się innym smakiem, aromatem, goryczką i kwasowością. Według wielu znawców, najlepsza kawa uprawiana jest w Afryce i, odznacza się charakterystycznym smakiem oraz średnią kwasowością. Kawa produkowana w Ameryce Łacińskiej posiada głęboki i zrównoważony smak. Wyczuwalne są w niej orzechowe nuty i delikatny kwaskowy posmak. Natomiast kawa uprawiana w Azji jest najbardziej zróżnicowana – najczęściej jednak przybiera ziemisty smak i delikatną kwasowość.

Najpopularniejsze rodzaje kawy

Kawowce dają owoce nazywane wiśniami ze względu na ich ciemnoczerwony kolor i podobną wielkość. Jednak to, co najbardziej pożądane kryje się w ich środku. Ziarna kawy muszą przejść kilka etapów w procesie produkcji, aby zyskały unikalny smak i aromat. Kawowce uprawiane są w klimacie subtropikalnym, gdzie mają najlepsze warunki do rozwoju. Plantacje powinny być usytuowane na dużych wysokościach o optymalnej częstotliwości opadów.

Jedną z najbardziej popularnych kaw jest Arabica, która należy do gatunków wysokogórskich – uprawiana jest na wysokościach do 2500 m n.p.m., gdzie średnia temperatura powietrza wynosi ok. 20 stopni C i panuje duża wilgotność. Uprawy kawy tego gatunku są wymagające, jednak efekt znakomity – odznacza się łagodnym smakiem, pełnią aromatu, delikatnością i charakterystycznym posmakiem orzechów oraz czekolady.

Drugim, bardzo popularnym gatunkiem kawy jest Robusta, uprawiana na niższych wysokościach (do 900 m n.p.m.), odznaczająca się wyższą zawartością kofeiny i bardziej intensywnym smakiem niż Arabica. Nie jest tak wymagająca w uprawie, rośnie szybciej i jest mniej podatna na choroby.

Sposoby palenia mają znaczenie dla smaku kawy

Nie tylko sposoby uprawy kawy mają decydujący wpływ na smak i aromat napoju. Dużo zależy również od stopnia palenia ziaren. Wyróżnia się palenie jasne, średnie, średnio ciemne oraz ciemne. W pierwszym przypadku ziarna przypierają jasny, piaskowy kolor o lekko cytrusowym, orzeźwiającym aromacie. Jasno palona kawa charakteryzuje się dużą zawartością kofeiny i jednocześnie delikatnym smakiem. Średnie palenie kawy jest najpopularniejsze, ponieważ pozwala zachować równowagę pomiędzy zawartością kofeiny i smakiem. Kawa po procesie obróbki jest lekko słodka, z delikatnym posmakiem goryczki. Średnio ciemne palenie ziaren pozwala zlikwidować kwasowość, jednocześnie pozostawiając wyczuwalną goryczkę. Pierwotny smak kawy zanika po ciemnym paleniu. Napój przygotowany z takich ziaren jest intensywny, gorzki, o lekkim posmaku orzecha lub czekolady. Takie palenie pozwala niemal całkowicie usunąć kofeinę z ziaren.

Zanim kawa trafi do naszych filiżanek, poddawana jest pracochłonnym metodom obróbki. Warto znać drogę, jaką musi pokonać, zanim trafi na sklepową półkę, a z niej – do naszej filiżanki. To w końcu dzięki wiedzy i doświadczeniu plantatorów oraz producentów możemy odkrywać prawdziwe bogactwo kawowego świata!

co warto wiedzieć o kawie kobiecy blog lifestylowy sposobynazycie.pl

Warto zatrzymać się przez chwilę, rozsmakowując się w aromatycznym napoju. Jedną z propozycji jest kawa NESCAFÉ Azera, która została wyprodukowana z największą dbałością o każdy szczegół. NESCAFÉ Azera jest szczególnie polecana miłośnikom delikatnej kawy rozpuszczalnej o unikalnym smaku i aromacie. Popularność samej kawy sprawiła jednak, że każdy wielbiciel tego napoju znajdzie wśród dostępnych na rynku produktów coś dla siebie!

 

Artykuł promocyjny

Jedna odpowiedź do “Z plantacji do filiżanki – co warto wiedzieć o kawie?”

  1. Sposoby palenia kawy faktycznie mają znaczenie jeśli chodzi o jej późniejszy smak. Fajny artykuł, dużo cennych informacji zawarłaś 😉 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.