Zalety spożywania jagody kamczackiej!

Jagoda kamczacka to krzew z podłużnymi owocami w kolorze fioletowym. Naturalnie występuje w północno-wschodniej Azji, jednak w wielu krajach na świecie jest rośliną uprawną. Ten długowieczny krzew kwitnie na początku kwietnia. Natomiast podłużne około 3-centymetrowe owoce dojrzewają w maju. O tym, jak uprawiać jagodę kamczacką napiszę wkrótce w osobnym artykule. Dziś przyszedł czas, by poznać zalety jej spożywania.

Jagoda kamczacka wartości odżywcze

Fioletowe owoce jagody kamczackiej zawierają mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, żelaza oraz witamin A, C i E. Są także cennym źródłem antocyjanów, polifenoli, flawonoidów, magnezu, potasu, kwasów fenolowych czy błonnika pokarmowego.

Cenne źródło przeciwutleniaczy!

Jagoda kamczacka zawiera aż 3-krotnie więcej antyoksydantów niż popularna w Polsce borówka amerykańska. W związku z tym warto włączyć ją do codziennej diety, ponieważ skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie. Owoce jagody kamczackiej są jednym z największych źródeł antocyjanów wśród owoców. Antocyjany są to naturalne barwniki roślinne, znajdujące się najczęściej w skórce warzyw lub owoców, które odpowiadają za dany kolor. Substancja ta pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jak wynika z przeprowadzonych badań, podobno może zatrzymać rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych w organizmie.

Jak smakuje jagoda kamczacka?

Jagoda kamczacka w smaku przypomina połączenie dziko rosnących jagód z maliną i rabarbarem. Owoce są dojrzałe w momencie, kiedy ich miąższ, jest koloru czerwonego lub fioletowego. Można je jeść na surowo, dodawać do koktajli oraz tworzyć z nich soki, nalewki i dżemy.

Owoce te, dzięki dużej zawartości antyoksydantów, pozytywnie wpływają na zdrowie układu pokarmowego, wzmacniają układ odpornościowy oraz dbają o ilość dobrych bakterii w jelitach. Znajdujący się w nich potas jest niezbędnym składnikiem do budowy mięśni. Wraz z sodem wspomaga równoważenie poziomu płynów i elektrolitów w organizmie, a w ten sposób dba o optymalne nawilżenie.

Jagoda kamczacka eliminuje stany zapalne w organizmie

Przewlekłe stany zapalne w organizmie bywają przyczyną chorób przewlekłych. Warto włączyć do swojej diety jagodę kamczacką, jako profilaktykę o właściwościach przeciwzapalnych.

Jagoda kamczacka wzmacnia wzrok

Duża dawka antocyjanów sprawia, że owoce te wspomagają wzrok i poprawiają widzenie, podobnie jak większość owoców i warzyw o fioletowym kolorze.

Jagoda kamczacka antidotum na nowotwory

Wolne rodniki każdego dnia uszkadzają DNA w naszym organizmie. W ten sposób przyspieszają procesy starzenia i mogą przyczynić się do powstania komórek nowotworowych. Warto regularnie spożywać owoce jagody kamczackiej ze względu na dużą dawkę antyoksydantów i antocyjanów o właściwościach przeciwutleniających.

Jagoda kamczacka poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego

Skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy z jagody kamczackiej reguluje krążenie krwi oraz eliminuje poziom złego cholesterolu. Wystarczy spożywać jedynie 75 gramów tych owoców każdego dnia, aby pozytywnie wpłynąć na układ krążenia i ciśnienie krwi.

Antocyjany wspomagają utrzymywanie zdrowych żył, naprawiają uszkodzenia w ścianach naczyń krwionośnych oraz poprawiają krążenie krwi. Owoce jagody kamczackiej zawierają także kwas chlorogenowy, który reguluje ciśnienie krwi.

Jagoda kamczacka – cenne źródło składników odżywczych

Czy wiesz, że jedna filiżanka owoców jagody kamczackiej zawiera tylko 85 kalorii, a dostarcza 4 gramy błonnika, 24% witaminy C, 25% mangostanu i 36% witaminy K. Zawarta w nich skoncentrowana dawka przeciwutleniaczy neutralizuje działanie wolnych rodników w organizmie, a w ten sposób odmładza i spowalnia procesy starzenia.

Jagoda kamczacka  obniża ciśnienie krwi

Czasem bagatelizujemy prostą prawdę, że wysokie ciśnienie krwi jest jedną z głównych przyczyn występowania różnych chorób. Warto zatem korzystać z ich dobroczynnych właściwości obniżających ciśnienie krwi.

Jagoda kamczacka dobroczynnie wpływa na pracę mózgu

Stres oksydacyjny powoduje przyspieszenie procesów starzenia się mózgu i może mieć niekorzystny wpływ na jego funkcjonowanie. Antyoksydanty, których źródłem są owoce, mogą pobudzać pewne obszary mózgu, zachowując jego sprawność przez długie lata.

Jagoda kamczacka wykazują działanie przeciwcukrzycowe

Znajdujące się w nich bioaktywne związki regulują poziom cukru we krwi, a w efekcie wpływają także na insulinę i glukozę.

Jagoda kamczacka antidotum na biegunkę

Warto spożywać jagodę kamczacką w przypadku biegunki i zapalenia jelit.

Jagoda kamczacka właściwości

Jagoda kamczacka jest jeszcze mało znana w naszym kraju. Jednak jej składniki odżywcze i prozdrowotne właściwości sprawiają, że ogrodnicy coraz chętniej uprawiają to superfoods w swoich ogrodach. I dobrze… bo naprawdę warto!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.