Jajka to symbol Świąt Wielkanocnych. Bo to właśnie w tym czasie przygotowujemy z nich mnóstwo potraw. To wyjątkowy produkt spożywczy, który dostarcza mnóstwo substancji odżywczych organizmowi. Dlaczego warto jeść jajka?
Są symbolem odrodzenia i płodności. Najczęściej wykorzystujemy jaja kurze, ale doskonale smakują także jaja gęsi, kaczek, przepiórek oraz strusi. Zarówno białko, jak i żółtko jajka jest cennym źródłem składników odżywczych. Dostarcza organizmowi białka, witamin i minerałów, niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Jajka – zawartość składników odżywczych
Są niedrogie, a znajdziemy w nich selen, cynk, miedź, żelazo, lecytynę oraz witaminy A, B2, B6, B12, D, E i K oraz kwasy tłuszczowe. Są źródłem cennego białka, które dostarcza niezbędnych dla doskonałej kondycji organizmu aminokwasów. Jedno ugotowane jajko to około 84 kalorie i 8,3 g białka.
Przez wiele lat powtarzano informacje, że należy uważać na jajka w diecie, ponieważ zawierają zbyt dużo cholesterolu. Jednak wiele przeprowadzonych badań doprowadziło do wniosków, że cholesterol, który występuje w żywności, wpływa na poziom cholesterolu we krwi w znacznie niższym stopniu niż ilość spożywanych tłuszczów nienasyconych.
Jedz jajka – na zdrowie
Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, takich jak betaina i cholina, które pozytywnie wpływają na kondycję serca. Podobno spożywanie jednego jajka każdego dnia może zmniejszać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jajka powinny także często gościć w codziennej diecie kobiety w ciąży oraz karmiącej piersią, ponieważ odpowiednia ilość choliny jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju mózgu u dziecka. Dodają energii, wspomagają produkcję czerwonych krwinek, pozytywnie wpływają na wzrok, usuwają wolne rodniki z organizmu, dzięki czemu mogą chronić przed zachorowaniem na nowotwory.
Cenne źródło witaminy D
Niewiele mamy naturalnych źródeł witaminy D. Jak wszyscy wiemy, że dostarcza jej słońce. Jednak w naszej strefie klimatycznej powinniśmy poszukiwać go także w pożywieniu oraz naturalnych suplementach diety. Witamina D wzmacnia kości oraz zapobiega osteoporozie.
Jajka przyspieszają odchudzanie
Okazuje się, że warto włączyć jajka do codziennej diety. Najlepiej jadać je na śniadanie, ponieważ wówczas pomagają ograniczyć spożycie kalorii przez cały dzień o ponad 400 kcal. Ze względu na zawartość wysokiej jakości białka wypełniają żołądek na dłuższy czas.
Są źródłem składników mineralnych
Jajka zawierają mnóstwo niezbędnych dla organizmu mikroelementów takich jak cynk, żelazo czy fosfor. Kobiety podczas menstruacji potrzebują uzupełniać żelazo, ponieważ jego zbyt mała ilość może powodować uczucie zmęczenia. Cynk wspomaga odporność oraz ułatwia przekształcanie żywności w energię. Fosfor dba o zdrowie kości i zębów. Jajka dostarczają także minerałów: jodu – który wspomaga pracę tarczycy czy selenu – przeciwutleniacza, który może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka.
Jajka powinny stanowić ważne miejsce w zbilansowanej i zróżnicowanej diecie. Wspomagają odchudzanie, odżywiają organizm, a duża zawartość białka na dłużej utrzymuje uczucie sytości w organizmie, a także przyczyniają się do poprawy zdrowia.