Zalety spożywania wody przechowywanej w naczyniach miedzianych

Czy naczynie, z którego spożywamy wodę, może mieć jakikolwiek wpływ na jej jakość? W erze wszechobecnego plastiku przechowywanie wody w naczyniach miedzianych może brzmieć trochę jak baśń z XVIII wieku. A jednak według wierzeń Ajurwedy naczynia miedziane to najlepszy sposób, by zyskać czystą i zdrową wodę pitną.

Dlaczego zatem lepiej jest przechowywać wodę w naczyniach miedzianych, zamiast kupować ją w plastikowych butelkach lub filtrować w wykonanych z tworzyw sztucznych dzbankach? Czy stosowane od wieków przez wyznawców Ajurwedy miedziane naczynia są odpowiednim sposobem przechowywania wody, czy też jedynie mitem?

Zalety spożywania wody z naczyń miedzianych

Ajurweda to tradycyjny starohinduski system leczenia. Nauka ta opiera się na koncepcji uzyskania równowagi w organizmie poprzez dietę, kuracje ziołowe, świadome oddychanie czy praktykowanie jogi. Jednym z ajurwedyjskich sposobów na piękno, zdrowie i niesłabnącą energię witalną jest przechowywanie wody pitnej w naczyniach miedzianych, ponieważ:

  • równoważy wszystkie trzy dosze (Vata, Kapha i Pitta)

Woda oczyszczona i uzdatniona do picia w miedzianym dzbanku, transportowana w miedzianej butelce i pita z miedzianego kubka równoważy wszystkie trzy dosze w organizmie, czyli wpływa na nas holistycznie. W efekcie poprawia stan zdrowia, kondycję skóry i samopoczucie oraz dodaje energii i wigoru.

  • działa antybakteryjnie

Uzdatniona i nasycona jonami miedzi woda przechowywana w naczyniach miedzianych skutecznie zabija bakterie, wirusy i grzyby, również e. coli (Escherichia coli) oraz s. aureus (Staphylococcus aureus). Dzięki temu zyskujesz czystą i zdrową wodę dla całej rodziny.

  • reguluje pracę tarczycy

Woda pozostawiona na całą noc w naczyniach miedzianych reguluje pracę hormonów. Dostarcza jednego z najważniejszych pierwiastków śladowych, których zarówno tarczyca, jak i wiele innych organów wewnętrznych potrzebuje do funkcjonowania. Na przykład osoby z chorobami tarczycy często mają zbyt niski poziom miedzi w organizmie.

  • pozytywnie wpływa na skórę

Miedź jest jednym z głównych składników niezbędnych dla zdrowej i pięknej skóry. Pobudza ją do autoregeneracji i odżywia, dotlenia i wzmacnia. Wyznawcy Ajurwedy zalecają jej picie szczególnie osobom z problematyczną skórą – trądzikową, suchą, dojrzałą, wrażliwą czy alergiczną.

  • wspomaga odchudzanie

Czysta i zdrowa woda z naczyń miedzianych może wspomagać odchudzanie. Warto stosować ją w profilaktyce zdrowia u każdego, szczególnie u osób z otyłością i nadwagą. Zawartość miedzi pomaga rozkładać komórki tłuszczowe, a w efekcie wspomaga zrzucanie nadprogramowych kilogramów. W celu uzyskania optymalnych rezultatów najlepiej połączyć spożywanie wody z naczyń miedzianych ze zdrową dietą oraz regularną aktywnością fizyczną.

  • oczyszcza organizm z toksyn i zanieczyszczeń

Warto pijać wodę z naczyń miedzianych przez cały dzień, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, a dzięki temu reguluje pracę wątroby i nerek, korzystnie wpływa na wygląd skóry. A w efekcie również dodaje energii, odżywia wszystkie układy w organizmie i poprawia ich funkcjonowanie.

  • korzystnie wpływa na pracę mózgu

Regularnie picie wody przechowywanej w naczyniach miedzianych oczyszcza organizm. Detoksykuje organy wewnętrzne i skórę oraz nawadnia je, dotlenia i uzupełnia poziom miedzi. W ten sposób pozytywnie wpływa na pracę mózgu, ułatwia uczenie się oraz poprawia pamięć.

  • odmładza

Właściwości antyoksydacyjne miedzi sprawiają, że jest to naturalne rozwiązanie, które spowalnia przedwczesne starzenie oraz aktywizuje skórę do produkcji nowych komórek. Zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i neutralizuje działanie wolnych rodników, zapewniając ochronę przed stresem oksydacyjnym.

  • reguluje ciśnienie krwi i cholesterol

Woda nasycona jonami miedzi reguluje ciśnienie krwi, obniża cholesterol oraz pozytywnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. A w efekcie może zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego.

  • przyspiesza gojenie się ran

Właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne wody przechowywanej w wykonanych z miedzi naczyniach ułatwia gojenie się ran oraz aktywizuje produkcję nowych komórek i wzmacnia odporność organizmu.

  • przeciwdziała anemii

Gdy poziom czerwonych krwinek jest niski, również poziom hemoglobiny się obniża, a ten stan może doprowadzić do niedokrwistości. Miedź jest niezbędnym minerałem, który bierze udział we wchłanianiu żelaza, a w efekcie reguluje jego poziom we krwi i pozytywnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.

  • działa przeciwzapalnie

Miedź wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, które łagodzą bóle oraz stany zapalne w organizmie, wzmacniają kości i zdrowie układu odpornościowego. Dzięki temu woda z naczyń miedzianych to idealne rozwiązanie dla osób z reumatoidalnym zapaleniem stawów.

  • może działać antynowotworowo

Silne działanie przeciwutleniające miedzi może wspomagać leczenie nowotworów, choć wodę z naczyń miedzianych warto pijać również w profilaktyce zdrowia.

  • reguluje trawienie

Przechowywana w naczyniach miedzianych woda usprawnia pracę układu trawiennego. Znajdująca się w niej miedź łagodzi niestrawność, przyspiesza ruchy perystaltyczne w jelitach, usuwa toksyny, zanieczyszczenia i zbędne produkty przemiany materii. A w efekcie usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego, pozytywnie wpływa na jelita oraz żołądek.

Skutki uboczne przechowywania wody w plastikowych butelkach

Możesz mi wierzyć albo nie, ale badania wykazały, że to wszędobylskie tworzywo sztuczne w postaci zaśmiecającego naszą planetę plastiku może uwalniać antymon czy bisfenol A do znajdującej się w nim wody. Oprócz nich w plastiku znajdują się substancje takie jak: fluor, arsen i aluminium – które również są toksyczne dla ludzkiego organizmu.

Wielu producentów wody butelkowanej dodaje zatem witaminy i minerały, by poprawić walory zdrowotne napojów w plastikowych butelkach oraz zachęcić do ich kupowania. Porównując plastik i miedź łatwo zauważyć, że tworzywo sztuczne nie jest odpowiednie do przechowywania cennej wody pitnej.

Ponadto kupując wodę w plastikowych butelkach, przyczyniamy się do zaśmiecania środowiska naturalnego. Do tego jesteśmy mało ekologiczni i narażamy siebie – i niestety również najbliższych – na spożywanie wody z zawartością toksycznych dodatków.

Zalety spożywania wody przechowywanej w naczyniach miedzianych

Natomiast naczynia miedziane wykazują właściwości antybakteryjne, dzięki czemu oczyszczają wodę kranową z bakterii, zanieczyszczeń i toksyn. Poza tym ich elegancki i orientalny wygląd sprawia, że doskonale prezentują się w każdym wnętrzu. Warto zdecydować się na zakup naczyń miedzianych do przechowywania i uzdatniania wody pitnej, bo to jednorazowa inwestycja, która posłuży przez lata. Czyli ekologiczne rozwiązanie idealne dla osób dbających o planetę, a także idealnie wpisujące się w filozofię zero waste, zakładającą ograniczenie plastiku w naszym życiu. Wystarczy regularnie czyścić naczynia miedziane naturalnym środkiem czystości, który powstanie z połączenia soli kuchennej i soku z cytryny. Wspomnę jeszcze, że naczynia miedziane Bangalore takie jak dzbanki czy baniak przeznaczone do uzdatniania i oczyszczania wody posiadają praktyczną pokrywkę, która zapewnia ochronę przed dostępem kurzu czy owadów.

 

Przeczytaj również artykuły pt.:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.