Herbata! Lubię ją pijać szczególnie jesienią i zimą. Najbardziej smakuje wieczorami. Staram się wybierać dobrej jakości herbaty. Nie kupuję tych popularnych, znanych w telewizji, które stoją poukładane w supermarketach. Jedną z wrześniowych sobót postanowiłam spędzić na Poznańskim Festiwalu Herbaty Zaparzaj. A wybrałam się tam w celu znalezienia pysznej herbaty. Czy mi się udało?
Podobno w życiu nie ma przypadków! Planując listę moich wyjazdów zawodowych i poszukując targów kosmetycznych, natknęłam się na informację o niezwykłym festiwalu. Festiwal Herbaty?! Pierwszy raz zetknęłam się z informacją na jego temat! Moja wrodzona ciekawość świata i pasja do odkrywania tego, co nieznane, sprawiła, że nie zastanawiałam się zbyt długo. W dniu 15 września 2018 wyruszyłam w pasjonującą podróż po świecie herbat. Impreza odbywała się w idealnie wybranym miejscu. Bo ceremonia parzenia herbaty, powinna mieć odpowiednią oprawę, czyli w poznańskim Ogrodzie Botanicznym UAM.
Czy warto było wybrać się na Zaparzaj 2018, czyli poznański Festiwal Herbaty?
Bez dwóch zdań! Był to przyjemnie spędzony sobotni dzień. Doskonała okazja do zdobycia wiedzy na temat ceremonii parzenia herbaty w Japonii, Indiach, Chinach, Nepalu, Sri Lance, Korei, Tybecie oraz Nowej Zelandii.
Rytuały herbaciane w Chinach
Marta Okińczyc z firmy Kwietna — Kwiaty Zioła Herbaty opowiedziała o historii i właściwościach herbaty w Chinach. Przedstawiła sześć kolorów wielkich herbat oraz sposoby parzenia herbaty według najstarszych ceremonii w tradycji chińskiej.
Anna Brożyna z Piewcy Teiny zaprosiła początkujących herbaciarzy w świat 6 kolorów Chińskich herbat. Przekazała herbaciane podstawy, które zachęciły do porzucenia popularnych saszetek, na rzecz parzenia herbaty sypanej.
Anatol Ilnicki z Art of Tea zaprosił uczestników herbacianego festiwalu do degustacji herbaty w stylu pin-cha.
Wojtek Woźniak z The Tea zaprezentował herbaty skalne, czyli ciemne prażone herbaty typu oolong, które uprawiane są na żyznych glebach wulkanicznych w regionie Wuyishan.
Rytuały herbaciane na Sri Lance
Małgorzata Grunduls z Personally Tea zrelacjonowała niezapomnianą podróż na kolorową i niesamowitą wyspę – Sri Lankę. Miała okazje poznać zwyczaje panujące na tamtejszych plantacjach herbaty oraz odwiedziła fabryki herbaty na Sri Lance. Małgorzata podała nam jedną z najpyszniejszych herbat, jaką miałam okazję pić w czasie tej imprezy. A serca uczestników urzekła pięknym tańcem kwiatów, podczas ceremonii zaparzania białej cejlońskiej herbaty Ceylon Nuwara Eliya.
Rytuały herbaciane w Nepalu
Agata Ożarowska z One Cup of Tea, zabrała nas w herbacianą Sansarę, czyli himalajską wędrówkę z czarkami herbaty.
Dawid Brojak wprost na Zaparzaj wrócić z podróży po Nepalu z plecakiem po brzegi wypełnioną herbatami. Przedstawił sześć różnych procesów produkcji, pokazał różne gatunki herbat. Z jego prelekcji mogliśmy dowiedzieć się jak przygotowywać popularną w Nepalu czarną herbatę.
Rytuały herbaciane w Indiach
Monika Rękoś parzyła dla uczestników herbacianego festiwalu prawdziwą indyjską herbatę. Według tradycji jest ona gotowana na krowim mleku z dodatkiem cukru trzcinowego i przypraw korzennych. Dowiedziałam się, jakie jest jej ajurwedyjskie zastosowanie, gdzie narodziła się jej historia oraz dlaczego kawa „Chai Latte” jest bez sensu!
Rytuały herbaciane w Japonii
Anna Gołkowska z wrocławskiej herbaciarni Czajownia opowiedziała o rytuałach związanych z parzeniem herbat w Japonii. Przybyli goście mieli okazję spróbować: matchy parzonej na zimno, Tamaryokucha, Kabukicha, Kukicha czy liści wiśni Sakura.
Natomiast Jolanta Jona z Herbacianego Notesu zaprosiła do degustacji niecodziennej japońskiej herbaty, którą przywiozła z wyprawy do Kraju Kwitnącej Wiśni. Opowiedziała o herbacianych liściach, ekologicznych plantacjach, ulubionych herbatach Japończyków oraz ręcznie robionej herbacie.
O rytuale wytwarzania i parzenia japońskiej herbaty Kamairicha opowiedział gość specjalny festiwalu – Toshifumi Shibamoto. Zajmuje się on uprawą krzewów herbacianych i potrafi przygotować niecodzienny herbaciany napar z każdego liścia oraz kreuje nowe smaki. Opowiedział o swojej pracy i zaparzył tworzone przez siebie herbaty.
Rytuały herbaciane w Nowej Zelandii
Piotr Orliński nie tylko opowiedział o wybranych herbatach, które produkowane są w Nowej Zelandii, ale także zaprosił do ich degustacji. Opowiedział o historię nowozelandzkiej herbaty.
Rytuały herbaciane w Korei
Anna Gołkowska z wrocławskiej herbaciarni Czajownia zaprosiła do świata i wysublimowanej kultury koreańskiej herbaty. Opowiedziała o ciekawszych herbatach z Korei oraz zaprosiła do degustacji koreańskich herbat takich jak Nokcha i Wooricha /Pariocha.
Rytuały herbaciane w Tybecie
Marta Okińczyc z firmy Kwietna – Kwiaty Zioła Herbaty opowiedziała o rytuałach herbacianych, jakie panują w klasztorach tybetańskich.
Choć mogłam wziąć udział w tym wydarzeniu jedynie kilka godzin i jedynie pierwszego dnia jego trwania to jestem pod wrażeniem. Nie tylko mnóstwa smaków herbat, które miałam okazję poznać, ale także otwartości i pozytywnego nastawiania festiwalowiczów.
To było przyjemnie spędzone sobotnie popołudnie, które stanie się początkiem mojej podróży po świecie herbat. Dlaczego? Ponieważ już wiem, że chcę zgłębić tajniki herbacianego świata, którymi chętnie się z Wami podzielę na blogu.
O herbacie piszę również w artykułach:
- Herbata yerba mate dla zdrowia
- Pyszne japońskie słodkości z herbatą Matcha
- Jesienna kawa i herbata z marką Dedra
- Wielkanocny zestaw upominkowy dla firm, pracowników, klientów i najbliższych
- Yerba mate i argentyńskie smakołyki
- Mój sposób na relaks dla młodej pracującej mamy
- Właściwości Yerba Mate i recenzja książki pt. „Yerba mate w tydzień”
- Herbaty Malwa – wielkanocne bombonierki
- Zalety spożywania herbaty z hibiskusa
- Oolong, Lapacho, Matcha, Rooibos czy Honeybush — o rodzajach i gatunkach herbaty
A może znasz wyjątkowy rytuał parzenia herbaty i chcesz mi o nim opowiedzieć?