Mrożenie żywności to świetny sposób, by zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw. To także najlepszy sposób przechowania żywności, by nie traciła walorów kulinarnych i odżywczych. Z moich doświadczeń wynika, że to także ułatwienie dla gospodyni domowej, która planuje posiłki z wyprzedzeniem oraz rozwiązanie dla każdego, które pozwala ograniczyć marnowanie żywności. Dlaczego warto mrozić jedzenie, jak to robić i jak zorganizować zamrażarkę? Przygotowałam obszerny artykuł, w którym wyjaśniam wszystkie kwestie związane z mrożeniem żywności.
Spis treści
Mrożenie żywności moim patentem w życiu pracujących rodziców
Łączenie macierzyństwa z pracą zawodową sprawia, że nieustannie poszukuję sposobów, by uprościć swoje życie oraz zminimalizować konieczność częstych zakupów, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jednym z takich patentów jest mrożenie jedzenia. Moje babcie miały w domu ogromne zamrażarki skrzyniowe, a w nich mroziły nie tylko sezonowe warzywa i owoce, ale także mięso. Zimą i jesienią wykorzystywały te zamrożone dary lata do przygotowywania posiłków, co było swego rodzaju sposobem oszczędzania pieniędzy oraz niemarnowania jedzenia. I w dzisiejszych czasach posiadanie zamrażarki także pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ze względu na ceny żywności w sklepach. W związku z tym, a także dlatego, że w naszym przydomowym sadzie i warzywniku pojawiają się już owoce i warzywa, zdecydowaliśmy się na zakup zamrażarki.
Kompendium wiedzy o mrożeniu żywności
Czy w pełni wykorzystujesz swoją zamrażarkę? Zebrałam różnorodne wskazówki dotyczące mrożenia żywności, by podpowiedzieć Ci, w jaki sposób przygotowywać żywność do mrożenia, jakie mięso, warzywa, zioła i owoce można mrozić, a także jak przygotowywać dania obiadowe do mrożenia. Wspomnę również o tym, czego lepiej nie mrozić oraz zdradzę moje patenty i tricki związane z mrożeniem żywności.
Jakie produkty spożywcze można zamrażać?
Teoretycznie można zamrażać wszystko, jednak istnieją takie produkty spożywcze, które się do tego nie nadają (ale o nich później). Wśród produktów nadających się do mrożenia wyróżniamy:
- owoce
- warzywa
- zioła
- pieczywo (chleb, bułki, drożdżówki, ciasta)
- wędliny, ryby i mięsa
- dania gotowe takie jak: zupy, zapiekanki, placki ziemniaczane, leczo, bigos.
- ugotowany makaron i ryż
- wino
- jajka
- pozostałości z obiadu
- sosy
Zasady mrożenia żywności
- Do mrożenia wybieraj tylko świeże, czyste, jędrne, umyte i osuszone warzywa, owoce i zioła.
- Do zamrażarki wkładaj chłodne posiłki.
- Żywność pakuj do woreczków, pojemników wykonanych ze szkła lub plastiku.
- Na wszystkie produkty w zamrażarce naklej etykietę z opisem i datą włożenia do zamrażarki.
- Żywność mrożoną w szklanych słoikach lub pojemnikach włóż najpierw na kilka godzin do lodówki, a następnie przenieś do zamrażarki.
- Zamrażaj świeże produkty (np. pieczywo zaraz po przywiezieniu z piekarni), aby były smaczne po rozmrożeniu.
- Woda (również ta znajdująca się w produktach spożywczych) rozszerza się po zamrożeniu. Warto o tym pamiętać i podczas pakowania produktów spożywczych do zamrażarki zostawić odrobinę miejsca w woreczku lub pojemniku.
- Jedzenie do zamrożenia podziel na mniejsze porcje, gotowe do spożycia na jeden posiłek.
- Nigdy nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonej żywności.
- Tacki do kostek lodu można wykorzystać do zamrażania wina, bulionów czy soków. A następnie zamrożone w ten sposób produkty zamknąć w pudełku lub woreczku.
Mrożenie żywności jako sposób zero waste i oszczędności
Każdego roku na całym świecie marnuje się około 1/3 żywności produkowanej do spożycia. Oznacza to, że wyrzucamy około 1,3 miliarda ton żywności. Ma to ogromne znaczenie dla naszego portfela i środowiska naturalnego. Świetnym narzędziem, by zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, jest mrożenie jedzenia.
Już niebawem podpowiem, jak mrozić owoce i warzywa. Czekam tylko na dostarczenie nowej zamrażarki szufladowej. Wówczas będę kontynuować moją przygodę z mrożeniem żywności. Zdradzę tylko, że ważnym etapem mrożenia warzyw i owoców jest na przykład blanszowanie, które pozwala zachować kolor, smak i aromat. Ale to nie wszystko! Jako pracująca mama lubię proste i szybkie rozwiązania, dlatego zamierzam przygotować przepisy na dania obiadowe do zamrożenia. Przyjrzę się również jedzeniu do mrożenia pakowanemu próżniowo i przygotuję własne mrożonki na patelnię.