Zasady mrożenia żywności

Mrożenie żywności to świetny sposób, by zatrzymać smak sezonowych owoców i warzyw. To także najlepszy sposób przechowania żywności, by nie traciła walorów kulinarnych i odżywczych. Z moich doświadczeń wynika, że to także ułatwienie dla gospodyni domowej, która planuje posiłki z wyprzedzeniem oraz rozwiązanie dla każdego, które pozwala ograniczyć marnowanie żywności. Dlaczego warto mrozić jedzenie, jak to robić i jak zorganizować zamrażarkę? Przygotowałam obszerny artykuł, w którym wyjaśniam wszystkie kwestie związane z mrożeniem żywności.

Mrożenie żywności moim patentem w życiu pracujących rodziców

Łączenie macierzyństwa z pracą zawodową sprawia, że nieustannie poszukuję sposobów, by uprościć swoje życie oraz zminimalizować konieczność częstych zakupów, co pozwoli zaoszczędzić czas. Jednym z takich patentów jest mrożenie jedzenia. Moje babcie miały w domu ogromne zamrażarki skrzyniowe, a w nich mroziły nie tylko sezonowe warzywa i owoce, ale także mięso. Zimą i jesienią wykorzystywały te zamrożone dary lata do przygotowywania posiłków, co było swego rodzaju sposobem oszczędzania pieniędzy oraz niemarnowania jedzenia. I w dzisiejszych czasach posiadanie zamrażarki także pozwoli zaoszczędzić pieniądze, ze względu na ceny żywności w sklepach. W związku z tym, a także dlatego, że w naszym przydomowym sadzie i warzywniku pojawiają się już owoce i warzywa, zdecydowaliśmy się na zakup zamrażarki.

Kompendium wiedzy o mrożeniu żywności

Czy w pełni wykorzystujesz swoją zamrażarkę? Zebrałam różnorodne wskazówki dotyczące mrożenia żywności, by podpowiedzieć Ci, w jaki sposób przygotowywać żywność do mrożenia, jakie mięso, warzywa, zioła i owoce można mrozić, a także jak przygotowywać dania obiadowe do mrożenia. Wspomnę również o tym, czego lepiej nie mrozić oraz zdradzę moje patenty i tricki związane z mrożeniem żywności.

Jakie produkty spożywcze można zamrażać?

Teoretycznie można zamrażać wszystko, jednak istnieją takie produkty spożywcze, które się do tego nie nadają (ale o nich później). Wśród produktów nadających się do mrożenia wyróżniamy:

  • owoce
  • warzywa
  • zioła
  • pieczywo (chleb, bułki, drożdżówki, ciasta)
  • wędliny, ryby i mięsa
  • dania gotowe takie jak: zupy, zapiekanki, placki ziemniaczane, leczo, bigos.
  • ugotowany makaron i ryż
  • wino
  • jajka
  • pozostałości z obiadu
  • sosy

Zasady mrożenia żywności

  • Do mrożenia wybieraj tylko świeże, czyste, jędrne, umyte i osuszone warzywa, owoce i zioła.
  • Do zamrażarki wkładaj chłodne posiłki.
  • Żywność pakuj do woreczków, pojemników wykonanych ze szkła lub plastiku.
  • Na wszystkie produkty w zamrażarce naklej etykietę z opisem i datą włożenia do zamrażarki.
  • Żywność mrożoną w szklanych słoikach lub pojemnikach włóż najpierw na kilka godzin do lodówki, a następnie przenieś do zamrażarki.
  • Zamrażaj świeże produkty (np. pieczywo zaraz po przywiezieniu z piekarni), aby były smaczne po rozmrożeniu.
  • Woda (również ta znajdująca się w produktach spożywczych) rozszerza się po zamrożeniu. Warto o tym pamiętać i podczas pakowania produktów spożywczych do zamrażarki zostawić odrobinę miejsca w woreczku lub pojemniku.
  • Jedzenie do zamrożenia podziel na mniejsze porcje, gotowe do spożycia na jeden posiłek.
  • Nigdy nie zamrażaj ponownie wcześniej rozmrożonej żywności.
  • Tacki do kostek lodu można wykorzystać do zamrażania wina, bulionów czy soków. A następnie zamrożone w ten sposób produkty zamknąć w pudełku lub woreczku.

Mrożenie żywności jako sposób zero waste i oszczędności

Każdego roku na całym świecie marnuje się około 1/3 żywności produkowanej do spożycia. Oznacza to, że wyrzucamy około 1,3 miliarda ton żywności. Ma to ogromne znaczenie dla naszego portfela i środowiska naturalnego. Świetnym narzędziem, by zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia, jest mrożenie jedzenia.

Zasady mrożenia żywności

Już niebawem podpowiem, jak mrozić owoce i warzywa. Czekam tylko na dostarczenie nowej zamrażarki szufladowej. Wówczas będę kontynuować moją przygodę z mrożeniem żywności. Zdradzę tylko, że ważnym etapem mrożenia warzyw i owoców jest na przykład blanszowanie, które pozwala zachować kolor, smak i aromat. Ale to nie wszystko! Jako pracująca mama lubię proste i szybkie rozwiązania, dlatego zamierzam przygotować przepisy na dania obiadowe do zamrożenia. Przyjrzę się również jedzeniu do mrożenia pakowanemu próżniowo i przygotuję własne mrożonki na patelnię.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.