Zastosowania miodu manuka – jakie są?

Miód manuka może być stosowany w przypadku wielu schorzeń, zarówno tych wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Dzięki bogactwu składników aktywnych warto posiadać go w swojej kuchni. Sprawdź, w jakich dolegliwościach doskonale się sprawdzi.

 

Czym jest miód manuka i jakie substancje aktywne posiada?

Miód manuka wytwarzany jest z krzewu manuka rosnącego w Nowej Zelandii oraz w Australii. Krzew ten kwitnie jedynie 4 tygodnie w roku. Miód ten bogaty jest w składniki aktywne takie jak metyloglioksal, związki fenolowe (kawowy, benzoesowy) oraz flawonoidy (kwercytyna, kampeferol). To dzięki temu ma silne właściwości przeciwbakteryjne. Miód manuka jest gęsty i posiada charakterystyczny smak, odbiegający nieco od tego tradycyjnego. Może być przyjmowany już od 1 roku życia.

Czy wszystkie miody manuka posiadają takie same właściwości?

Każdy miód manuka posiada wskaźnik UMF (Unique Manuka Factor). Określa on moc miodu, a jego wartość zależy od stężenia substancji aktywnych. Obecnie na rynku dostępne są miody z wartością wskaźnika 5,10 oraz 15. Te ze wskaźnikiem 5 stosowane są profilaktycznie, w celu zwiększenia odporności organizmu. Te ze wskaźnikiem 10 mogą być stosowane w przypadku problemów z układem pokarmowym jak niestrawność czy zgaga, natomiast miód ze wskaźnikiem 15 sprawdzi się idealnie w przypadku trudno gojących się ran oraz w przypadku chorób bakteryjnych jak angina.

Przy jakich dolegliwościach skórnych warto używać miodu manuka?

Miód manuka z powodzeniem może być stosowany zewnętrznie przy różnego rodzaju problemach skórnych, między innymi w przypadku łojotokowego zapalenia skóry, egzemy, grzybicy czy łuszczycy. Sprawdzi się również w przypadku oparzeń, ukąszeń przez owady oraz wszelkiego rodzaju uszkodzeń skóry i zadrapań. Warto stosować go również w przypadku suchej skóry ze względu na właściwości nawilżające i łagodzące. Również w przypadku trądziku miód manuka sprawdzi się idealnie.

Przy jakich dolegliwościach warto stosować miód manuka?

Miód manuka znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych oraz antygrzybicznych. To dlatego stosowany jest w przypadku wielu chorób. Stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku różnego rodzaju chorób układu pokarmowego, gdyż pozytywnie wpływa na florę bakteryjną. Warto włączyć go do swojej diety również w przypadku zgagi oraz problemów z trawieniem.

Warto stosować go również w celu poprawy odporności. Jest to doskonałe rozwiązanie w przypadku dzieci i osób starszych. Dodatkowo miód manuka obniża ciśnienie krwi i działa przeciwmiażdżycowo.

Miód manuka znany jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Nic dziwnego, gdyż działa on przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo oraz przeciwgrzybiczo. Stosowany może być zarówno wewnętrznie przy różnego rodzaju chorobach, jak i problemach z układem pokarmowym, jak również zewnętrznie w przypadku problemów skórnych jak łojotokowe zapalenie skóry czy trądzik.

miód manuka - właściwości, zastosowanie, opinie, blog

W artykule www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/miod-manuka-co-to-jest/ znajdziesz więcej informacji o zastosowaniu tego miodu.

 

Artykuł promocyjny

2 odpowiedzi do “Zastosowania miodu manuka – jakie są?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.