Zdrowa i pyszna kawa – rozmowa z Marzeną Prysok

Kawa… dla mnie „Napój Bogów”. Uwielbiam! Bardzo lubię poznawać nowe smaki kaw, zdecydowanie lubię celebrować chwile, kiedy piję kawę. Mam swój własny rytuał picia kawy, ale mam też dobrą koleżankę, która lubi zapraszać ludzi na zdrową kawę. Zapytałam Marzenkę Prysok o to, jaką kawę i napoje warto wybierać i dlaczego.

 

Renata: Dlaczego tak chętnie częstujesz ludzi kawa? Czy to taka zwykła kawa ze sklepu?

Marzena Prysok: Tak, uwielbiam zapraszać znajomych i nieznajomych na pyszną kawę, którą pijam już od dwóch lat. Jest to kawa Arabica z dodatkiem Ganoderma Lucidum. Lubie też kakao i zieloną herbatę z Ganodermą, która w Japonii oficjalnie stosowana w leczeniu nowotworów. Te napoje nie wypłukują magnezu, regulują ciśnienie i cyrkulację krwi, oczyszczają organizm z toksyn i działają antyalergicznie.

Renata: Ostatnio modny staje się grzyb Ganoderma. W jaki sposób oddziałuje on na organizm?

Marzena Prysok: Ganoderma, nazywana w medycynie chińskiej królową ziół, znana jest już od 4 tysięcy lat. Wykazuje wiele pozytywnych właściwości na organizm i w związku z tym ten mały grzyb ciągle ciekawi badaczy. Warto spożywać ganodermę, ponieważ wyłapuje z organizmu chore komórki, naprawia je i poprawia ich stan. Oczyszcza krew z toksyn i metali ciężkich, dotlenia i wzmacnia odporność na różne choroby.

Grzyb Ganoderma lucidum zawiera wiele substancji czynnych takich jak: polisacharydy, polipeptydy, 16 rodzajów aminokwasów, proteiny, trójterpeny, kwasy organiczne, mikroelementy takie jak: german, fosfor, żelazo, wapn, cynk itd. Silnie pobudza układ odpornościowy, a w efekcie wspomaga walkę organizmu z wieloma schorzeniami i chorobami, również tymi przewlekłymi.

Swoja popularność zawdzięcza głównie pozytywnym wynikom zastosowania jako środka wspomagającego terapię i profilaktykę nowotworową (również w trakcie chemio i radioterapii). Badania na ten temat zostały prowadzone w wielu krajach, również w Polsce.

Grzyb Reishi można stosować jako środek wspomagający ochronę i detoksykację wątroby leczenie chorób wirusowych (w tym HIV), neurastenii, cukrzycy, astmy, bronchitu, układu krążeniowego, różnych alergii.

Ganoderma działa uspokajająco, harmonizuje prace wszystkich układów organizmu, w tym układu nerwowego, regularnie stosowany opóźnia procesy starzenia, a także pozytywnie wpływa na urodę, wspomaga działanie leków obniżających ciśnienie krwi i poziom cukru.

Renata: A maca? Jakie są korzyści z jej spożywania?

Marzena Prysok: Maca to warzywo korzeniowe, którego właściwości i działanie od wieków doceniają peruwiańscy Indianie. Korzeń macy wykazuje właściwości przeciw osteoporozowe, wspomaga w utrzymywanie zdrowych kości, a także łagodzi dokuczliwe objawy menopauzy i miesiączki. Jednak najbardziej słynie z tego, że poprawia sprawność seksualną mężczyzn i kobiet, a także zwiększa płodność.

Renata: Czy każdy powinien spożywać spirulinę?

Marzena Prysok: Spirulina jest dla każdego i dla małego i dla dużego. Została okrzyknięta zielonym mlekiem matki natury i chroni przed niszczycielskim wpływem wolnych rodników, stymuluje usuwanie toksyn z organizmu, stąd może być stosowana w zatruciach metalami ciężkimi, a także w kuracjach oczyszczających. Spirulina wspomaga kontrole gospodarki węglowodanowej, a dzięki temu może być także stosowana przez diabetyków. Ułatwia bezpieczną redukcję i kontrolę masy ciała, gdyż zapobiega niedoborom witaminowym, jakie mogą wystąpić po zastosowaniu rygorystycznych diet. Dodatkowo zawarte w spirulinie: penylanina aktywuje metabolizm, a tyrozyna pomaga kontrolować apetyt. Ponadto sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu w organizmie oraz normuje ciśnienie krwi, co jest szczególnie ważne dla osób z nadciśnieniem.

Warto włączyć do diety spirulinę, ponieważ zawarta w niej metionina jest niezbędnym aminokwasem do odbudowy komórek po chorobach takich jak zapalenie wątroby czy żółtaczka, a także sprzyja regenerację po przewlekłych schorzeniach wątroby. Jest skarbnicą niezbędnych dla życia aminokwasów, a także kwasów tłuszczowych, dzięki czemu stanowi bogatą odżywkę dla naszego mózgu i znacznie poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Korzystnie wpływa na zwiększenie ilości czerwonych krwinek, dlatego zalecana jest przy anemiach. Jednocześnie zapobiega utracie białych ciałek krwi (leukocytów), zwłaszcza po leczeniu radio- i chemioterapią.

Jak dowodzą badania prowadzone w japońskich uniwersytetach, spirulina łagodzi infekcje wirusowe oraz objawy alergii. Dzięki temu, że zawiera fosfor, sprzyja likwidacji kamieni nerkowych i oczyszczeniu dróg moczowych. Ponadto stabilizuje naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz poprawia przemianę materii. Ma zbawienny wpływ na wygląd skóry, włosów i paznokci.

Renata: Czy spirulina jest skuteczna?

Marzena Prysok: Owszem, spirulina jest bardzo skutecznym preparatem. Oczywiście podobnie jak w przypadku farmakoterapii, diety czy gimnastyki kluczem do osiągnięcia sukcesu jest systematyczność. Osoby suplementujące spirulinę przyznają, że jest ona łatwo przyswajalna, a już po 2 tygodniach regularnego stosowania zauważa się pierwsze efekty w postaci: uczucia przypływu energii, zwiększenia wytrwałości i szybkiej regeneracji po wysiłku fizycznym (jak twierdza szczególnie sportowcy), poprawy koncentracji oraz wyglądu skóry, włosów i paznokci, wzmocnienia systemu odpornościowego, zmniejszeniu łaknienia, co sprzyja redukcji nadwagi, a także odczuwalnego oczyszczenia organizmu, co jest korzystne zarówno dla obniżenia masy ciała, jak i dla poprawy wyglądu zewnętrznego. Niektórzy zaś wykorzystują detoksykacyjny efekt do zrywania z nałogiem nikotynowym. Spirulina jest zalecana osobom dorosłym w każdym wieku. W wielu przypadkach okazała się pomocna w kuracjach naprawczych po chorobach zagrażających życiu jak choćby po nowotworach.

Renata: Czy są na to jakieś dowody?

Marzena Prysok: Po tym, jak Chińscy naukowcy odkryli stymulujące działanie na budowę krwi pewnej substancji polipeptydowej zawartej w spirulinie, nawet gdy szpik kostny jest uszkodzony przez substancje toksyczne i promieniowanie, w Rosji spirulina została zarejestrowana jako „pożywienie zdrowotne”, używane przy leczeniu ludzi z chorobą popromienną. Zaczęto ją podawać dzieciom z okolic Czarnobyla, które po zjedzeniu roślin rosnących w strefie zagrożenia cierpiały z powodu trującego promieniowania, a ich szpik kostny został uszkodzony, co czyniło je podatnymi na alergie i anemicznymi. Pozytywnym zaskoczeniem zakończyło się ich leczenie dawką 5 gramów spiruliny każdego dnia. Terapia ta dała wspaniale rezultaty i spowodowała spektakularne powroty do zdrowia w ciągu sześciu tygodni. Tymczasem dzieci, które nie były leczone spirulina pozostały w dalszym ciągu chore.

Renata: Czym jest „Cordyceps” i skąd jego rosnąca popularność w diecie?

Marzena Prysok: Grzyby Cordyceps (inne nazwy — Kordyceps chiński, Maczużnik chiński) to grzyb z rodziny maczużnikowatych. Występują w Tybecie i Nepalu i rośnie na wysokościach od 3000 do 5000 m n.p.m.
Cordyceps — wzmocni odporność, szczególnie w okresie obniżonej odporności. Działa jak antybiotyk z tą różnicą, że NIE możesz go przedawkować. Ponadto usuwa składniki toksyczne z organizmu i reguluje poziom cholesterolu.

Renata: Jakie są zalety regularnego spożywania Morinzhi?

Marzena Prysok: Morinzhi jest przygotowywany z coraz bardziej znanego soku z noni (Morinda citrifolia) i ketmii szczawiowej (Hibiscus sabdariffa). Obróbka ma miejsce pod surowym nadzorem, aby zachować wszystkie wartości odżywcze składników.

Morwa indyjska jest szeroko rozpowszechniona w południowo-wschodniej Azji, w krajach obszaru Oceanu Spokojnego i jej znane owoce są używane jako środek spożywczy, wspomagający zachowanie zdrowia oraz w celach leczniczych. Morwa indyjska to środek bakteriobójczy, przeciwwirusowy, przeciwpasożytniczy i przeciw robakom, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, wzmacnia obronę immunologiczną, hamuje tumor, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Jedna porcja, czyli 30 ml syropu owocowego Morinzhi, zawiera przeciętnie 6 mg witaminy C, co stwierdzono na podstawie danych z literatury fachowej. Syrop ten stanowi świetny dodatek do orientalnych koktajli bezalkoholowych. Znajdująca się w Morinzhi ketmia szczawiowa jest używana jako składnik herbat o działaniu przeczyszczającym i wzmacniającym.

Renata: A czy można być pełnym energii, spożywając mały posiłek w postaci Nutrizhi?

Marzena Prysok: Nutrizhi to ekspresowy posiłek z dużą zawartością białka, które pochodzi z ziaren niemodyfikowanej genetycznie soi. W skład Nutrizhi wchodzi także Ganoderma lucidum i ekstrakt słodowy. Nutrizhi nie zawiera cholesterolu, a wzbogaca dietę w kwasy tłuszczowe Omega-3, Omega-6 oraz lecytynę. Może stanowić uzupełnienie diety i zastąpić 1 posiłek w ciągu dnia.

Renata: Dlaczego warto używać DXN NutriZhi?

Marzena Prysok: Soja jest jednym z najstarszych i znanych od dawna najbardziej pożywnych produktów spożywczych na świecie. Ma wiele zalet! Zawiera białko, błonnik i izoflawonoidy, które mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i gęstość krwi. Łagodzi zespół napięcia menstruacyjnego i objawy menopauzy oraz zapobiega niektórym nowotworom. Jest doskonałym źródłem wysokiej jakości białka oraz ma niska zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu.

Firma DXN wzbogaciła NuTriZhi lecytyną, Omega-3, Omega-6 oraz cennymi witaminami A, C i E, wapniem i żelazem. Napój o wspaniałym aromacie i kremowym smaku naturalnej soi jest pożywny i smaczny. Nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Można go dodać do wody, naturalnego soku lub jogurtu 1 saszetka to tylko 130 kalorii.

Renata: Jakie zalety dla organizmu ma picie soku z hibiskusa?

Marzena Prysok: Kwiat malwy sudańskiej, czyli Roselle, znany szerzej pod nazwą hibiskus i ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, moczopędnie, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu oraz wzmacnia układ immunologiczny. Sok z hibiskusa jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, którymi nasyca organizm. Jego spożywanie zalecane jest w profilaktyce oraz jako pomoc w leczeniu różnorodnych dolegliwości.

To świetne rozwiązanie dla osób z problemem nadwagi i otyłości brzusznej, zmniejsza tkankę tłuszczową oraz obniża poziom glukozy i złego cholesterolu we krwi. Warto, aby osoby z problemem nadciśnienia i cukrzycą spożywały herbatę z hibiskusa. Hibiskus działa moczopędnie, wspomaga pracę układu moczowego oraz zmniejsza ryzyko powstania kamieni nerkowych. Zawiera antyoksydanty, działa antyrodnikowo, odmładza i opóźnia procesy starzenia.

Renata: A czym jest Vinaigrette i w jaki sposób wpływa na organizm?

Marzena Prysok: Vinaigrette to ocet ryżowy z ekstraktem grzyba Ganoderma lucidum. Ocet ryżowy w krajach azjatyckich pojawił się już 1200 lat p.n.e. Dziś używany jest tam głównie do sushi, sałatek i mięs. Wspomaga układ pokarmowy, polepsza przyswajalność składników mineralnych takich jak potas i wapń. Działa antyseptyczne, chroni wątrobę, wspomaga układ krwionośny, wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom złego cholesterolu czy wspomaga procesy odchudzania.

Renata: Czy picie kawy się opłaca?

Marzena Prysok: Na pewno opłaca się zamiana takiej kawy, którą kupujemy w sklepie, na kawę z Ganodermą, ponieważ zdrowie mamy tylko jedno. A pijąc tę kawę, dbamy o zdrowie i organizm. Sama kupuję kawę jedynie z DXN, bo jest największym producentem Ganodermy na świecie ma ponad 46 certyfikatów jakości. Kawa jest organiczna i cały proces od zasiania, przez zbiory, po produkcję jest kontrolowany. Podoba mi się też fakt, że im więcej jej piję, tym mniej za nią płacę. A jestem kawoszem.

Firma wynagradza za to, że dzielimy się walorami tej kawy z innymi, ale najważniejsze dla mnie są jej walory zdrowotne, ponieważ nie ma nic piękniejszego niż usłyszeć od znajomych, że już nie mają migren, pozbyli się bólu głowy i że już nie dokuczają im alergie, tylko dzięki temu, że pija napoje z Ganoderma. Chętnie częstuję moich znajomych kawą, a następnie zapraszam ich, by zostali bezpośrednim klientem firmy DXN, ponieważ wówczas otrzymują zniżkę 25% na zakupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.