Zupa! Mniam. W ubiegłym roku zostałam Zupoholiczką. Jakoś tak nie wyobrażam sobie, aby choć raz w tygodniu nie ugotować wielkiego garnka zupy, którą chętnie jemy na obiady czy kolacje. W czasie zimy najbardziej smakuje mi zupa brokułowa i zupa węgierska. Dziś podzielę się z Tobą moimi ulubionymi przepisami.
Przepis na zupę węgierską gulaszową
Składniki:
- 0,5 kg chudej wołowiny
- 0,5 kg chudej wieprzowiny
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziemniaków
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- kawałek selera
- 1 korzeń pietruszki
- 1 litr bulionu drobiowego lub gorącej wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ziela angielskie
- 3 iście laurowe
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz
Jak ugotować pyszną zupę węgierską krok po kroku?
Mięso myję i osuszam. Kroję na drobniejsze porcje. Wrzucam je na rozgrzaną patelnię i podsmażam na łyżce oleju. Cebulę obieram i kroję w małą kosteczkę. Dodaję ją do mięsa, smażę dalej, aż cebula się zeszkli. Następnie dodaję drobno posiekany czosnek, a po dwóch minutach przecier pomidorowy. Teraz wlewam wodę i doprawiam solą i wędzoną papryką. Gotuję na małym ogniu pół godziny. W tym czasie obieram i kroję w małą kostkę ziemniaki, seler, marchewki, pietruszkę. Dodaję je do zupy i gotuję, aż zmiękną. Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Gotuję jeszcze 10 minut. Doprawiam do smaku i podaję z pieczywem.
Przepis na zupę brokułową
Składniki:
- 1 por
- 1 brokuł
- 3 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 litra rosołu
- liść laurowy i ziele angielskie
- 0,5 opakowania śmietany 18%
- 0,5 śmietankowego serka topionego
Jak ugotować pyszną zupę brokułową krok po kroku?
To jedna z moich ulubionych zup warzywnych, której przepis dostałam kilka lat temu od cioci. W drobną kostkę kroję cebulę. Na odrobinie oleju podsmażam ją na rozgrzanej patelni. Białą część pora kroję w kosteczkę i dodaję do cebuli. Podsmażam przez kilka minut, następnie solę. Obieram marchew i kroję w półtalarki, smażę kilka minut. Mieszam, żeby się nie przypaliło. Obieram ziemniaki, kroję w kosteczkę i wrzucam na patelnię. Po kilku minutach wkładam warzywa z patelni do garnka, zalewam je bulionem. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy i gotuję przez 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie myję brokuła. Kroję zarówno różyczki, jak i łodyżki, na mniejsze części. Dodaję brokuła do mojej zupy, gotuję 8 minut, aż brokuł zmięknie. Pozostaje jedynie zabielić zupę serkiem topionym i śmietaną. Na koniec przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podzielisz się ze mną swoim ulubionym przepisem na idealną zupę na zimę?